El Blog

dimecres, 28 de febrer de 2018

Fundació Educació Solidària a Les Califòrnies

Avui, mentre vosaltres ja dormiu, nosaltres que anem 9 hores per darrere, hem visitat la Fundació Educació Solidària de les Califòrnies. És la germana americana de la nostra FES-Catalunya.

En un primer moment ens han fet una anàlisi de la realitat en la que viuen:I a partir d'aquesta anàlisi ens han presentat els grans objectius de la FES-CalifòrniesEn Toni Burgaya envia aquest resum de l'explicació per publicar-ho al Blog:

Presentació de l'Eduación Solidaria en las Californias A.C.

La situació de les Califòrnies és la d'un espai de frontera amb molta migració i la realitat que això comporta.
Davant de l'exclusió volen generar espais oberts i integradors, amb base participativa i comunitària que reforcin l'afectivitat i autoconfiança.
Hi ha molt nen amb risc de carrer donat que els pares han de treballar molt.
Aquí és on treballen els escolapis.
Els nois i noies no tenen xarxa on sustentar-se quan els pares no hi són.
Tampoc hi ha espais de convivència com els parcs i les places públiques per afavorir una xarxa social que pugui suplir aquestes mancances.
Amb la feina que fan aconsegueixen que les persones somniïn amb un projecte de vida de futur que els animi a estudiar.
Volen donar una oportunitat educativa, una oportunitat de futur a tots els nois i noies. Volen donar veu a les persones perquè puguin participar activament i també volen donar sentit de pertinença. 
Els programes que tenen en actiu són:
Escuela de Tareas,  Cali-Verano (Verano Feliz en Tijuana, Cachi-Verano en Mexicali, Bufa-Verano en Ensenada i Verano Estelar en East LA) i Instituto José Calassanz

Tots aquests projectes tenen l'objectiu de que la comunitat sigui l'autora de la seva transformació.


L'Equip de FES.Califòrnies amb nosaltres


I tot seguit hem sortit per començar a conèixer la resposta que la FES-Califòrnies dóna a aquesta problemàtica. Avui hem tingut temps de visitar una de les 24  "Escuelas de Tareas" que funcionen a Mexicali des de fa 16 anys, projecte que ja s'està extenent a altres ciutats, amb 3 a Ensenada, 3 a Tijuana i 1 a Los Ángeles.Ens hem trobat una gran sorpresa, i és que metodològicament les Escuelitas de Tareas es fonamenten en la pedagogia de l'educador català Ferrer i Guàrdia, creador de l'Escola Moderna

Ideal que ens recorda Calassanç i el seu lema "Pietat i Lletres"
Després ens hem traslladat a la comunitat, on residim, on en veure uns jocs de parc del costat, no ens hem pogut resistir.Aquí podeu escoltar una entrevista a la ràdio a la Coordinadora de les Escuelas de Tareas Calasanz (ETC), Patrícia González. Ens explica la història de les ETC, el funcionament, la localització...
En acabar ens hem traslladat a la comunitat dels escolapis de Mexicali, on tot berenant ens han explicat altres projectes que visitarem demà,  tot mirant el mapa d'obres escolàpies a Mexicali.Demà més.... per vosaltres demà serà a migdia.Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada