A la part superior Caléxico (EUA) i sota la línia de llum (que és la frontera) Mexicali. |

"El pinche calorón" ve a ser com "La fomuda calor", i és que a l'estiu no és estrany estar entorn als 50 ºC, si bé a l'hivern el fred arriba a matar per hipotèrmia persones que queden al descobert intentant entrar il·legalment a EUA.
L'escolapi Daniel Velázauez, que va conduint portant-nos cap a Mexicali, ens ho explica així:
Mexicali va ser fundada com a ciutat l'any 1902. En aquells moments era una regió pràcticament despoblada, habitada pels indis Cucaph. Aviat s'inicià el cultiu del cotó. Amb l'esclat de la Primera Guerra Mundial, la demanda d'aquest producte es va disparar, produint-se un gran creixement de la ciutat, fet que va coincidir amb la presència d'una gran colònia xinesa, provinent dels Estats Units, d'on van ser expulsats en finalitzar les infraestructures ferroviàries en les que treballaven.
La primera industrialització va anar de braç de la producció cotonera. L'activitat hortofrutícula (cebes, espàrrecs, cotó i blat), juntament amb les "famoses" maquiladoras (indústries de capital nord americà i treballadors a sous molt baixos de Mèxic) formen la principal indústria, que ha atret cap a la ciutat molts mexicans d'altres indrets, especialment de zones rurals. Un món a part és el narcotràfic i les màfies de tràfic de persones.
A la ciutat, com és lògic, hi ha un una població fluctuant no censada, corresponent a les persones de Sudamèrica que intenten entrar als EUA des d'aquest punt, saltant de Mexicali a Caléxico, com podeu veure en aquest vídeo:
Després del terratrèmol d'Haití, molts dels seus habitants van aconseguir arribar a Mexicali per passar la frontera, però molts d'ells han decidit fer vida a la ciutat, i està creixent significativament la presència Haitiana a la Capital de la Baixa Califòrnia: Mexicali.
Aquesta ciutat també va ser famosa pel riu Colorado, entorn al qual es van fer moltes pel·lícules de Far West, i és que de fet estem a l'Oest del continent.
La edat mitjana dels habitants de Mexicali és de 26 anys, i el grup de 0 a 14 anys representen el 25% de la població de la ciutat. No és d'estranyar que els escolapis s'hi fessin presents el 1998, amb tanta infància per educar.
En una altra entrada explicarem amb detall la tasca que realitzen els escolapis a Mexicali, juntament amb un grup de catalans que hi van anar com a voluntaris i s'hi van quedar.
Entre tant us deixem unes imatges de les muntanyes nevades de Santa Rosa i San Jacinto que estem veient en el transcurs de Los Angeles cap a Mexicali, a les 11 del matí, les 8 de la tarda hora vostra a Catalunya.
Saludos Dani!!! Viva el pinche calorón y viva la vida!!! Abrasso ressio!!!
ResponElimina